Hest og mobiltelefon

Hovhov rytter, læg lige mobilen!

[tochere]

Når man sidder på ryggen af det gamle grå øg og er på vej ud af landevejen i den smukke solnedgang, kan det være fristende lige at hive mobilen frem og få klaret verdenssituationen med Moster Anne, eller få sendt et par snapchats til ham den frække nede fra Nørresønderomme Bodega i Lørdags.

Der er dog omtrent 1500 gode grunde til at stå for fristelsen, og lade knoglen blive i lommen. Ganske ligesom under kørsel, er det nemlig hamrende ulovligt at tale i håndholdt mobil telefon imens du fører en hest, og overtrædelse kan medføre en klækkelig bøde. Skørt, men sandt!

hestemobil

Samme regler som for andre køretøjer

”Hallo, hallooo? – Jeg lægger lige på mor, der kommer en politibil!”

Det er nok et rimeligt usandsynligt scenarie, at en politibil kører op foran dig med de blå blink slået til, imens du sidder og taler i mobil på din hest. Ikke desto mindre kan det rent faktisk ske.

Redaktionen her på Hesteportalen.dk har læst op på sagerne. Det er nemlig ifølge færdselslovens paragraf 55a ulovligt at benytte sig af håndholdte mobiltelefoner imens man fører et køretøj – og køretøj betyder i denne forbindelse alle typer af køretøjer der må befærde sig på offentlig vej, lige fra motorcykler til hestevogne.

Hvis du bliver stoppet med fart i snakketøjet imens du sidder på din trofaste ganger i trafikken, så vil det koste dig en bøde på op til 1500 kroner. Hvis tilfældet vurderes særligt groft, kan der også blive tale om, at du får et klip i kørekortet, eller helt mister det, selvom det jo ikke er en bil du sidder i. Summa summarum: Ingen mobilsnak, medmindre du får installeret en håndfri på din sorte skimmel. Med mindre at du da trænger til at få lettet på lommerne.

Hvad, heller ingen sprit?!

Det vil sikkert være chokerende nyt for nogle, også selvom det egentlig giver sig selv: Der gælder mere eller mindre de samme regler for at føre hest i trafikken, som der gør for alle andre køretøjer. Så du må ikke tale i håndholdt mobil, og naturligvis må du heller ikke ride rundt med hverken en lille eller stor skid på.

Det kan jo helt sikkert være fristende at lægge et par bajere med gashåndtag og en kylling i saddeltasken og komme til at sidde lidt ekstra dybt i sadlen, men det er selvfølgelig en hammer dårlig idé. Skulle du blive stoppet af politiet vil du blive sat til at puste i alkometret, og viser promilen over 0,5, så kan du redde dig en ordentlig bøde og blive tvunget til at stå af krikken. Hvis du da ellers kan komme ned…

Hvor farligt er det?

En hest vejer mellem 380 og 1000 kilo, og de har en forbavsende lille hjerne. Der er altså tale om et stort og farligt dyr, som kan have en vægt der matcher en mindre personbil. Så naturligvis kan det gå grueligt galt, hvis du er uopmærksom og lader dyret passe sig selv i trafikken, imens du guider din søster igennem hendes kærestesorger over walkie talkien.

Selv et enkelt lille blik på mobilen vil have markante konsekvenser for din sikkerhed. Du bliver dårligere til at afkode trafikken, du kan overse skilte, og kan begynde at slingre uden at lægge mærke til det. På siden Sikker Trafik, sammen ligner man det at kigge på sin mobil telefon i 4 sekunder imens man kører 50 kilometer i timen med at køre 56 meter med en pose over hovedet.

Du skal nok få godt gang i pisken og ridesporerne, hvis du skal have din pony op over de 50, men nogle af de hurtigste galopheste kan dog komme op på over 70 kilometer i timen. Du vil dog næppe have overskud til at bruge telefonen imens du sidder på ryggen af en hest i fuld galop.

Sluk mobilen og vær til stede

Det lyder skørt, men det er ulovligt at snakke i håndholdt mobil på hesteryg, og det kan både blive en dyr fornøjelse og være hammer farligt. Og man må da også tilføje, at det er en anelse respektløst at vende opmærksomheden mod Instagram og SMS’er, imens du sidder på ryggen af et andet levende væsen. Så rid når du, ridder, og tal i mobil når du taler i mobil!

16 Feb 2018