Hestevæddeløb er underlagt en særlig skat på 8 procent

Hæmsko eller ansvarlighed? – Hestevæddeløbet er legaliseret, men underlagt en særlig skat på 8 procent

Paradox: Efter mange års monopol under Danske Spil, er der per 1. Februar 2018 endelig blevet mulighed for private gambling firmaer i Danmark for at udbyde odds på hestevæddeløb. Samtidig er det nye marked dog blevet underlagt en særlig skat på 8% af operatørernes indtægter, hvis det drejer sig om hestevæddeløb der foregår i Danmark.

hesteskat

2018 er hestesportens år

2018 ser indtil videre ud til at blive formidabelt for hestesporten i Danmark. Ikke alene har liberaliseringen af markedet åbnet op for at danske betting udbydere kan tilbyde odds; der sker også spændende tiltag der kan give danskerne meget mere spil for pengene, for eksempel at Ecosys A/S har underskrevet købskontrakt med AB Trav og Galopp.

Alt efter hvem man spørger, kan den indlagte klausul i liberaliseringen med beskatning på 8% af alle indsatser dog blive en alvorlig hæmsko for udviklingen af hestesporten.

Bidrag på alle indsatser

Konkret er det krævet, at alle tilladelsesindehavere skal betale det særlige bidrag på 8 procent af alle indskud på væddemål på hestevæddeløb der foregår i Danmark. Dette gælder for alle typer tilladelser, også de indtægts og omsætningsbegrænsede tilladelser: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2270748

Reglerne for bidraget er temmelig omfattende, og tæller alle indskud på danske heste, også når det handler om kombinationsspil, væddemålsbørser eller kompakte spil. Eksempelvis er hele indskuddet af et kombinationsvæddemål underlagt afgiften, hvis der indgår en dansk hest i det.

Især på ét punkt fremstår afgiften temmeligt hård for bookmakeren: Det er i forbindelse med den såkaldte cash out funktion, hvor spilleren helt frem til kampstart har mulighed for at trække sit væddemål tilbage. Selvom cash out funktionen benyttes, skal bookmakeren nemlig stadigvæk betale den særlige afgift af spillerens væddemål(!).

Bruges på hestesporten

Det særlige bidrag på 8% betales kvartalsmæssigt til hestesporten, og tildeles hestesporten med henblik på at dække udgifter med interesse for alle parter involveret i hestevæddeløb. Det være sig eksempelvis løbspræmier, dopingbekæmpelse, drift af baner, mm.

De midler der modtages skal bruges indenfor 1 år efter modtagelse. Ubrugte midler vil blive tilbagebetalt til tilladelsesindehaverne.

Den bedste vej?

Væddeløbsheste er levende væsner, og vedligeholdelse og træning af dem kræver store ressourcer, såvel som stor ansvarlighed. Derfor giver det selvfølgelig særdeles god mening, at udbydere af hestevæddeløb skal bidrage til sportens sundhed og levedygtighed.

Spørgsmålet er, om det særlige bidrag vil vise sig at gøre mere skade end gavn. Der er i hvert fald uden tvivl tale om et ganske voldsomt indhug i spiludbydernes fortjeneste, der desuden bærer nogle administrative udgifter med sig. Dermed risikerer afgiften at holde mindre licensindehavere, der ellers kunne have været interesserede i at samle hestesporten op, borte.

I andre lande administreres bidragene til hestesporten anderledes – i England er der eksempel kun beskatning for indtægter over ca. 6 mio. kroner. Tidligere var bidrag til sporten frivillige.

Spørgsmålet er ikke, om væddeløbsudbyderne skal støtte op om hestesporten, men om det format, der nu er lovpligtigt i Danmark, på sigt vil være det, der gavner hestesporten mest.

Ingen beskatning på hunde og duer

En pudsig detalje ved den særlige afgift på hestesport er, at kapduer og væddeløbshunde ikke er blevet udvist samme ære – spil på begge er ellers blevet liberaliseret i Danmark samtidigt med hestevæddeløb.

Hvorfor det ene dyr fortjener støtte, og det andet ikke gør, kan ellers synes en smule underligt. Brevduen har i hvert fald haft en mindst ligeså vigtig historisk funktion som hesten i løbet af historien, og især under anden verdenskrig, hvor duens formidable finde vej sans skaffede altafgørende beskeder henover frontlinjen.

Men indtil videre er det altså væddeløbshestene der er forbeholdt støtte her i Danmark.

 

7 Mar 2018