Hesterekorder

Hesterekorder: tophastighed for travheste og galopheste

Hvor hurtigt løber en hest? Det kommer meget an på distance, underlag og løbstype, samt hestens alder, race og løbestil.

Her har vi samlet nogle af de imponerende rekorder både fra hele verden og de danske væddeløbsbaner – men lad os først se på nogle af de helt vilde tal om hestens tophastighed.

hesterekorder

Så hurtigt kan en hest løbe!

På den korte distance er Quarteren den absolut hurtigste af alle heste. På en distance på 400 meter kan den nå en topfart på ca. 77 kilometer i timen, hvilket sker allerede efter 80 meter. Fra de ca. 130 meter går hastigheden ned til ca. 72 kilometer i timen, og Quater hesten holder denne hastighed indtil afslutningen af de 400 meter.

På længere distancer er det imidlertid fuldblodshesten der løber med guldet: Den er hurtigst på distancer op 12-1400 meter, hvor den holder en gennemsnitsfart på mellem 60-65 kilometer i timen.

Hurtigste galop

I et konkret hestevæddeløb, er den hurtigste løbstid registreret ifølge Guinness Rekordbog i gennemsnit på nøjagtig 70,76 kilometer i timen over 400 meter.

Denne imponerende banerekord blev sat d. 14. Maj 2008 på Penn National Race Course i Grantville, Pennsylvania, USA af hesten med det fiffige navn Winning Brew – en to år gammel hoppe fra Philadelphia.

Man kan undre sig over, at denne rekord erså relativt meget lavere end Quarterens tophastighed, men her skal man tænke over, at hesten i et væddeløb jo:

A) Har en kusk på ryggen B) Løber i en oval cirkel C) Løber i et felt af andre heste

Også ved en længere distance på 2000 meter på græs findes der en imponerende verdensrekord noteret i Guiness Rekordbog: Her var det den 3 årige Hawkster, der løb fra alt og alle med en imponerende gennemsnitsfart på 60.86 kilometer i timen.

Hawksters rekordløb skete i 1989 på Santa Anita Park væddeløbsbanen i Californien, og gav hesten en løbstid på utrolige 2 min og 22.8 sekunder!

Endelig kommer man i galop sammenhæng næppe udenom den sagnomspundne Secretariet, der især huskes for sin enestående præstation ved Belmont Stakes løbet i 1973. Her løb den kraftfulde hingst fra sine fire konkurrenter og endte med at vinde med en distance på 31 længder (en længde er ca. 2,4 meter, så i alt omkring 74,4 meter) til sine forfølgere.

Det er vigtigt at bemærke sig, at det især i galop er svært at tale om absolutte rekorder. Underlaget, vejrforhold og andre faktorer spiller simpelthen for meget ind.

Hurtigste trav

På travronden.se har man samlet et udvalg af de absolut hurtigste travheste nogensinde. Som altid i travsporten, skelnes der mellem hestenes alder:

2-årige: Mission Brief (US) løb 1609m med en gennemsnitstid på 1.08,7.

3-årige: Donato Hanover (US) og Muscle Hill deler verdenrekorden for 3-årige travheste med en tid på 1.08,5 over 1609 meter.

4-årige: Her er det til dato vallakken med det dramatiske navn Homicide Hunter (US) der holder rekorden med tiden 1.08,5 over 1609 meter.

Ældre: Verdens hurtigste travhest overhovedet er hingsten Sebastian K. (SE), der har travet de 1609 meter på 1.07,7 og dermed nået en hastighed på i omegnen af 53 km i timen. Intet mindre end utroligt!

Danske trav rekorder?

Flere af de store trav og galop baner i Danmark fører rekordbog over de bedste resultater. Her er et udvalg af de aller hurtigste:

Jydsk væddeløbsbane

På Jydsk væddeløbsbane løbes der både autostart og snorestart. Den hurtigste autostart på banen frem til Januar 2017 var hoppen Mystic Flame der løb 1800 meter på den fine tid 1 minut og 12,9 sekunder. Det giver Mystic Flame en gennemsnitsfart på lige omkring 50 km/t. Ikke dårligt!

Skive Trav

Der er også blevet løbet godt til på Skive Trav. Den absolutte banerekord blev sat i 2017, og her var det Stand And Deliver der med kusk Birger Jørgensen i sulkyen kørte et V4 løb med en gennemsnitstid på imponerende 1.10,5, hvilket gav den rødbrune hingst en gennemsnitsfart på ca. 51 km/t.

For Stand and Deliver var det hurtige trav på Skive Travbane på ingen måde en engangsforestilling – den er nemlig også rekordholder på Aalborg travbane med en marginalt dårligere tid på 1.10,7. Begge disse rekorder blev sat da hingsten var mere end 4 år gammel.

Billund Trav

I Billund er det hingsten med det pudsige navn Racing Mange der som 4-årig satte absolut banerekord med en gennemsnitstid på 1.11,2. En ganske imponerende rekord!

Nykøbing Falster Trav

Nykøbing Falsters hyggelige travbane er nok ikke den mest kendte i Danmark, men det betyder ikke, at der ikke sættes imponerende banerekorder! Den nuværende blev sat i 2016, da Stelton med Jeppe Juel i vognen drønede over målstregen med en gennemsnitstid på 11,3 på 1640 meter autostart.

Fyens Væddeløbsbane

Mystic Flame er virkeligt mystisk: Hvis man skal tro rekordlisten, har hoppen nemlig sat banerekord på Fyens væddeløbsbane med præcis samme tid som på Jydsk væddeløbsbane – 1.12,9 sekunder løb hoppen i gennemsnittet de 1000 meter på, og det er jo imponerende.

Opsummering – største rekorder

Hvis vi skal tage det helt kort, så er det absolut hurtigste en hest kan løbe på en kort distance ca. 77 km. I timen. Indenfor hestevæddeløb med galop er den hurtigste hastighed målt til 70,79 km/t over 400 meter. For trav er den hurtigste hastighed på omkring 53 km/t, og på de danske travbaner er den absolut hurtigste tid præsteret af Stand and Deliver, der i 2017 løb 1600 meter med en gennemsnitstid på 1.10,5, hvilket gav den rødbrune hingst en gennemsnitsfart på ca. 51 km/t. Hvis du kender til andre imponerende rekorder vi skal have med, eller har rettelser, er du meget velkommen til at skrive til os! Læs også om den nye udbyder Bet25.

Links:

https://www.travronden.se/world-records/sv

http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/fastest-speed-for-a-race-horse/

 

11 Apr 2018